Overwin je schaamtegevoel en kom in beweging!

Published by Nathalie on

Tekst: Carol

We zijn aangekomen bij deel 3 van mijn serie blogs over het opheffen van blokkades in je chakra’s, via het overwinnen van veelvoorkomende negatieve emoties. Vandaag wil ik het hebben over schaamte.

Eindelijk ben je zover. Je hebt je stoute sportschoenen aangetrokken en je hebt met sportieve blik in de toekomst een jaarabonnement afgesloten bij de lokale sportschool. Je nieuwe outfit is on point en om het helemaal af te maken laat je je auto staan en ga je op de fiets naar je nieuwe gym. Met frisse moed loop je de sportschool binnen en begin je aan je warming-up. Maar hoe meer je om je heen kijkt, hoe onzekerder je wordt. De een ziet er nog perfecter uit dan de ander en je begint je te schamen. Diep te schamen. Hoe kon je het in je hoofd halen om maar enigszins te denken dat jij er ooit zo uit zou gaan zien. Je rent nog niet niet gillend het gebouw uit en je sportschool is weer een spook-lid rijker. Herkenbaar? Misschien niet op zo een dramatisch manier, maar schaamtegevoel kan wel degelijk een hardnekkige blokkade vormen in je leven en in je lichaam.

Dat brengt ons bij chakra nummer drie, oftewel tandwiel nummer drie, die staat voor passie en wilskracht, maar geblokkeerd wordt door schaamte, met als gevolg onzekerheid. De hamvraag is natuurlijk, hoe krijg ik dit tandwiel weer in beweging? Het antwoord ligt eigenlijk heel erg voor de hand: Kom in beweging! Ga hardlopen. Gewoon lekker buiten, in je eentje, door weer en wind. Niemand die naar je kijkt, niemand die op je let. Begin daar eens mee en je zal al snel merken dat je tandwiel rap in beweging komt en je weer zelfvertrouwen, vertrouwen in je zelf krijgt. Verlaag de drempel voor jezelf: als de gedachte aan de sportschool jou nu diep ongelukkig maakt, dwing jezelf dan even niet en stop per direct met boos zijn op jezelf dat het niet is gelopen zoals jij graag wilde. Zo blijft je schaamte zichzelf in stand houden en wordt het alleen maar groter en zwaarder. Als je aan hoogspringen doet, loop je toch ook niet voor altijd weg als je een bepaalde hoogte niet haalt? You lower the bar and try again. Dus kom in actie en prijs jezelf voor wat je wél doet. Prestaties, hoe klein ook, zorgen voor zelfvertrouwen, en zelfvertrouwen is het tegengif voor schaamte. 

Laatst liep ik door het centrum van Den Haag, toen ik een hevig bezwete jonge vrouw dwars door het winkelend publiek zag rennen. Aan haar postuur te zien, was ze niet direct geschikt als Victoria’s Secret Model maar haar gezicht sprak boekdelen: Wilskracht. Pure wilskracht. Persoonlijk had ik een andere route gekozen om mijn obesitas te lijf te gaan, maar voor deze dame kon ik alleen maar respect hebben. Ze had haar schaamte overwonnen door actie te ondernemen. En hoe! Volledig gefocust op het hier en nu, op haar zelf en op haar missie. Met die instelling zal je zien dat het niet uitmaakt waar en met wie je bent. Sterker nog, je zal alleen maar hulp en ondersteuning krijgen, want iedereen heeft zijn of haar schaamtegevoel en onzekerheid moeten overwinnen.
Accepteer dat je misschien al een halfjaar voor niets contributie hebt betaald, begin met rennen en voor je het weet ren je zo de sportschool weer in.
Run Forrest, Run!

Categories: SportSuccess stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
X